Genius, RIAK, Bodo and my learning curve.

Salam,
lately, due to problem i had encounter recently. aku byk explore google utk dapatkan maklumat how to tackle and solve my problem related to server and so on.
fuhhhhhh.. omputih lagi.. wakaka.. senang maa nak tulis...hehe..

fuh.. menyesal gak time belajar dulu aku banyak main dan tak baca membaca. Bila dah kerja macam ni, baru aku berpeluang utk study.. mungkin cara malaysian studies dan system universiti kita tak menggalakkan suasana macam tu kot.. wakakak.. wa salahkan system pendidikan plak..

well, aku dari kecik , kalau bab ilmu dan knowledge development diri aku, aku byk cari sendiri.. DAN sebab tu juga aku rasa,, pada suatu ketika dulu aku begitu ANGKUH dengan kegeniusan aku dan kepandaian aku..
masa SPM.. oleh kerana trial aku cantek ( 7 agg).. aku terus tak study.. cuma tengok buku sket2.. then, result aku time SPM betul pun 7 agg.. tak berubah..
pada masa tu aku berlagak jugak walaupun tak tunjukkan pada orang.. RIAK kot masa tu.. wakaka...
walaupun aku bukan paling TOP masa tu.. kalu ikut ranking.. no 3 kot.. hehe.. 8A(1+2),2 Credit(3,6), 3, bilogi dan 6 tu English maaa... org kampung.. x reti cakap omputih.. wakaka..

masa aku kat skolah dulu.. subjek paling aku minat MATHS and SCIENCE.. tapi biologi aku kurang sket.. sebab malas nak menghafal..
aku excellence dlm subjek yang yang tak perlu menghafal byk.. just perlu faham basic..
mcm ADD MATHS. PHYSICS, CHEMISTRY.

masa orang busy nak belajar oversea.. aku berlagak .. cukup utk belajar kat Malaysia je.. yang penting will utk dapatkan ilmu itu tinggi.. hehe.. langsung aku tak apply mana2 persedian ke oversea.. wakaka.. rasa rugi plak.. ada member pi belajar jepun.. gaji riban2 maaa.. wakakaka.. aku skang ,, gaji ciput je.. hehe..
sape suh berlagak.. wakakaka

Masa U pun sama.. aku still depend dekat aku punya genius.. study tak.. byk main je.
Pre-U aku hanya PASS atas pagar je.. cukup laa dgn malas study masa tu..
dan begitulah seterusnya.. aku byk berlagak dgn diri sendiri.. aku tak berlagak dgn orang lain tapi over confident dgn diri sendiri..
aku ponteng kuliah selalu..
course work buat main2..
yang aku tumpukan final Exam..
sbb itu aku byk rugi.. final Exam hanya 60%.. even aku score 55-58% utk final Exam, aku takkan dapat 3 pointer utk CGPA aku..
pernah sekali.. aku just tumpukan utk 1 semester pendek.. 3 subjek.. 2 math and 1 engineering Subject, bleh plak 3 Pointer utk CGPA.. tapi bila aku buat macam tu.. Aku lagi riak rupanya.. aku terus over confident dgn diri aku.. pada aku.. CGPA rendah takpe, aku bleh survive bila kerja nanti.. wakaakak.. prinsip makan diri.. survive memang boleh.. tapi gaji ciput laaa.. wakakakaka..

Aku faham programming.. belajar sendiri..
aku faham fourier transform.. belajar sendiri..
Aku faham laplace.. belajar sendiri..
Aku faham Power Electronics.. belajar sendiri..

itupun belajar sendiri sebb nak bagi PASS final EXAM.

BUT tahun 2005 menjadi tahun penyedar bagi AKu.. perginya Arwah Ibu, detik aku berubah menghargai keupayaan intelek aku..
tapi aku sedikit terlambat..
Bila aku tersedar.. aku terpaksa mengharungi hidup dengan sendiri..
Kena kerja utk dapatkan duit belanja..
Tiba2.. Motor aku kena curi.. lagi menyusahkan utk aku pergi ke kelas..
tetapi Ada juga kebaikan di sebalik kepayahan tersebut..
Aku byk mengenal manusia.. baik, buruk, khianat , main2 dan boleh diharap..
Social aku luas..

Dulu.. aku player RUGBY maa.. wakil state... antara winger paling ditakuti.. wakakaka
masa kat U.. pernah dapat anugerah Stand OFF terbaik utk peringkat Negeri.. wakakak.. berlagak ni..

tapi dengan Rugby laa,, aku byk habis masa..
dengan rugby.. aku dpat duit..
dgn rugby.. aku kenal kawan setiap lapisan...
summary.. rugby byk melekakan aku..

Tapi masa di University.. bukan rugby je melekakan aku.. football dan futsal pun sama.. hehe.. aku jenis suka main petang2..
habis semua game aku join kecuali hockey.. aku takut main hockey maa.. wakaka..

aku pernah hilang ingatan kerana rugby.. ditackle 3 orang serentak.. depan, belakang, dan sisi.. hehe.. weng kapla 2 hari.. wakaka...
aku kena masa semi final.. aku menjadi target opposition.. pada masa tu aku jadi stand Off.. sbb masa quarter final.. aku buat try dari own half dua kali.. cilok2.. lepas.. wakaka.. itu jadi target tu.. wakaka..

fuhhhhhhh.. byk pengalaman mengajar aku..
pengalaman mengajar aku supaya jangan angkuh dengan kepintaran sendiri..
Betull. aku akui anugerah ALLAH ini dengan memberi akal yang sempurna.. tetapi ini hanya sementara..

sebelum ini.. aku guna akal hanya untuk bersukaria.. bersukan dan membuang masa..
aku harap selepas ini.. dengan akal aku ini.. aku bolem membawa bekal sekiranya meninggal dunia nanti..
Mungkin sumbangan utk ISLAM atau sebagainya..

tidak pernah terlambat utk terus memajukan diri aku..

Sekarang, kerja aku sebagai Network ENgineer.. dan sekarang aku meneroka bidang server..
mungkin evolusi in membolehkan aku melakukan sesuatu nanti..

kalau dulu.. aku pernah belajar pasal Microprocessor..
kalau Dulu.. aku pernah belajar pasal Software Engineering..
kalau Dulu.. aku pernah belajar Data communication..
kalau Dulu.. Aku pernah belajar power Electronics..

tidak mustahil aku menggabungkan ilmu2 yang aku ada untuk satu invention yang memberi faedah di kemudian hari kepada jemaah ISLAM walaupun sedikit..

Huhhhhhhhh... panjang aku bercerita hari ni..
hehe.. nak muhasabah diri...

    1 comments:

  1. Amboi, riaknya!